Български English
Контакти

Алтернативна енергия
за чиста природа

Начало » Новини

БАПГ се присъедини към Европейския алианс за чист водород

07/12/2020

На 4 ноември БАПГ официално стана член на Европейския алианс за чист водород (ECH2A). Европейският алианс за чист водород има за цел амбициозно внедряване на водородни технологии до 2030 г., като обединява производството на възобновяеми източници и нисковъглероден водород, търсенето в промишлеността, мобилността и други сектори, както и преноса и разпределението на водорода. Отговорни за оперативната работа на алианса ще бъдат шест тематични кръгли маси за изпълнителни директори, които ще отговарят за изграждането на проекти за тръбопроводи и инвестиционната програма в техния район.

Европейският алианс за чист водород беше обявен като част от новата индустриална стратегия за Европа през март 2020 г. Той е част от усилията за ускоряване на декарбонизацията на промишлеността и поддържане на индустриалното лидерство в Европа.

Водородът е ключов фактор за постигане на целите на Европейската Зелена сделка и прехода към чиста енергия в Европа.

Европейският форум за водорода, който се проведе на 26-27 ноември бе открит от комисаря по енергетиката Кадри Симсън, беше домакин на поредица от панелни дискусии, интелигентни разговори, съвместни дейности по внедряването на чист водород, синергии между европейските фондове и финансови инструменти и създаване на въздействие чрез специални изследователски проекти.

Участници в Алианса